Çocuk ve Disiplin

Ocak 06, 2017

Çocuk Yetiştirmede Kullanılan Etkin Yöntemler

• Disiplin,yani terbiye etmek; Çocuğa istenilen davranış ve alışkanlıkları öğretmek,kendi kendini denetleme ya da iç denetim demek olan ahlak gelişimini sağlamaktır. Çocuk eğitiminin önemli bir parçasıdır. Ancak; çocuğun yaş ve gelişimine uygun şekilde olmalıdır
  • Ev dışında her türlü ortam yabancıdır, bilinmezlik içerir dayanılmaz cazibesi ile birlikte ürkütücü özellikler de içerir. İnsanlığın en temel çatışmalarından biri olan yakınlaşma-uzaklaşma çatışmasın bir biçimde çocuk hisseder.
  • Disiplin kavramı denetim ve kontrol kavramlarını içine alır.
  • Çocuk iletişim kurulduğu andan itibaren; kendi özgürlük sınırlarından haberdar edilmeli ve yemek yeme,tuvalet alışkanlığı,belirli saatte uyuma gibi bazı temel alışkanlıklarla,kuralları okul öncesi dönemde benimsemelidir.
  • Çocukluğun ilk yıllarındaki dıştan denetim büyüdükçe içten denetime dönüşür.
  • Önemli olan; içselleşmiş bir sorumluluk duygusunun oluşturulmasıdır.
  • Disiplin bir anlamda; çocuğun sahip olduğu sorumluluklarıyla yaşantısındaki hareketlerinin doğal ve sosyal sonuçlarını kabul etmesidir.
  • Eğitimin amacı; bu dönüşümü sağlayabilmek düşünen, bağımsız davranabilen ve sorumluluk alabilen çocuklar yetiştirmektir.
  • Dıştan disiplin, başkalarının koyduğu kuralları ifade eder.
  • İçten disiplinde ise kuralları koyan ve kurallara uyan kişi aynıdır.
  • Kişi kendini yönetir.
  • Duruma göre esneklik vardır.
  • Kurallar değişebilir.

İç Denetimi kazandırmak için ebeveyn olarak neler yapabiliriz?

Yetkin Tutum

Anne babanın çocuğu olumlu /uygun iletişim ve disiplin yöntemlerini kullanarak yetiştirdiği aile tutumlarıdır. Güç kullanımı yoktur. Herkesin duygu ve düşünceleri dinlenir. ’Hayır’ ve ‘Evet’ açıklanır. Hayır dendiğinde seçenekler sunulur. Uygun sınır ve kurallar konur.

Kurallar Neden Gerekli Ve Ne İşe Yarar?

• Kuralları çocuğunuzun gelişim seviyesine uygun olarak anlatmak oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Eğer çocuğunuz kuralların gerekçesini benimsemezse, uymada da sorun yaşayabilir.
  • Çocuğunuza, kurallara uymanın sonuçlarını önceden açıklamalısınız.
  • Sonuçlarının neler olabileceği konusunda düşünmelerini, çıkarımlarda bulunmalarını sağlamalısınız.
  • Mümkün olduğunca kuralları çocuğunuzla birlikte koymaya özen gösterin.
  • Kuralları benimseyen çocuk kurallara uyma aşamasında da çok daha uyumludur.
  • Çocuğunuza örnek olun; Hiçbir geri bildirimde bulunmamak, yani olumsuz davranışı görmezden gelmek, zaman içerisinde, davranışta azalma görülmesine yardımcı olur.

Cezalandırmark

• Baskıcı tutum; aşırı koruma, kontrol etmek, sürekli akıl vermek, bağırmak, tehdit etmek, sevgiyi esirgemek, ceza, maddi ödül baskıcı tutum yöntemleridir.
  • Eğer ceza çok uygulanıyorsa diğer olumlu yöntemlere göre etkisi azalan bir yoldur.
  • Sıklığına ve ağırlığına göre olumsuz davranışı pekiştirebilir.
  • Ceza amaca uygun verilmeli! Örnek: Oyuncak toplamadığı için hafta sonu gidilecek geziden mahrum bırakılmamalı.
  • Yapılan hatalı davranış sonucunda çocuktan yaptığı davranışı düşünmesini isteyin.
  • Evde bir düşünme köşesi belirleyin.
  • Cezanın süresi yaşa uygun olmalı, yapılan olumsuz davranıştan hemen sonra verilmelidir.
  • Anne baba olarak uzlaşmacı bir tutum içinde olunmalıdır.
  • Çocuk karşısında, aynı görüşü paylaşan bir ebeveyn tutumu bulursa, herhangi bir durumda nasıl hareket edilmesi gerektiğini daha kolay öğrenir.
  • Anne babalar birbirlerine gerekli uyarıları çocuğun olmadığı bir ortamda yapmalıdırlar.
  • Kızgınlık anında söylenilen olumsuz kelimeler çocuğunuzun benlik saygısını zedeler.
  • Çünkü; çocuklar ebeveynin söylediği her şeye inanırlar.
  • Eğer çocuğunuz beklenilen davranışı gösterdiyse öncelikle bundan dolayı çok mutlu olduğunuzu ifade edin. ( Manevi Ödül)
  • Çocuklarınıza sık olmamakla birlikte maddi ödüller de sunabilirsiniz.
  • Unutmamak gerekir ki; TUTARLILIK ve KARARLILIK uygulanacak yöntemlerin etkinliğinde ve kalıcılığında en önemli altın iki kuraldır.

Sonuç olarak;

Kendi sınırlarını belirleyebilen ve kendi ihtiyaçları için yapılması gereken davranışları kazanabilen bir çocuk, ileride kendine güvenen, sosyal, ilişkileri kuvvetli bir birey olacaktır.

Okul Rehberlik Birimi

Çocuğumuz Ana okuluna BaşlıyorDuyurular