Beni Duyan Var Mı?

Ocak 12, 2017

Çocuklar bizlerle çeşitli yollarla iletişim kurarlar. Anlatmak istediklerini farklı yollarla anlatmak isteyebilirler. Burada yetişkinler olarak benimsememiz gereken en önemli tutum, onları duyabilmektir. Çocuklarımızı duyabilmek için öncelikle onları duymak ve anlamak istemeliyiz. Bu tutumun doğru oluşturulması ile, oluşabilecek davranış bozukluklarına erken yaşta temel hazırlamamış oluruz.

Beklenen çocukluk ve bebeklik dönemi davranışları ile çocuklarımızda gözlemlediğimiz farklı davranışları birbirine karıştırmamalıyız. Her yaş dönemi çocuklar için bir kayıp ile sonlanır ve çocuğun bir sonraki döneme geçişinde tüm ruhsal enerjisini o kayıp veya kayıpların yerini doldurmaya yönelttiğini biliriz. Bu sebeple aslında çocukluk dönemi karmaşık, kolay olmayan, hassas bir dönemdir. Yani ”nasıl olsa çocuk, anlamaz” şeklinde anlamlandıracağımız bir büyüme dönem değildir.

Çocuklar büyürken hem kendilerini güvende hissetmek hem de anlaşılmak isterler. Anlatmak istediklerini anlamamız, çocuklarımızın çeşitli tepkisel davranışlarını dolaylı yoldan engelleyebilir. Bu sebeple ebeveynlerin davranış farklılığı olarak nitelendirdiği her hangi bir durum var ise, çocuğumuzla kurulan iletişimin kalitesini gözden geçirmemiz gerekmektedir.

Çocuk duyulduğunu ve anlaşıldığını hissederse eğer kendisini değerli hisseder. Çocuklarımızla kuracağımız iletişim, onların duygu ve düşüneler ile kendilerini ifade etmelerine yönelik açacağımız alan, ruhsal anlamda sıkışmış çocuğa büyük bir yardım olacaktır. Böylelikle çocuk tepkisel davranışlara başvurmaktan kaçınacaktır.

Psikolog – Buse Tuncay

DuyurularModern Zamanda Çocuk Olmak